Skip to content →

pianoservice

Ik ben werkzaam als pianostemmer/technicus.
Tijdens mijn bezoek zorg ik ervoor dat uw piano of vleugel weer goed op stemming gebracht wordt en/of ik kan een kleine reparatie uitvoeren als dat nodig is.

(Zie onder voor al mijn werkzaamheden & prijzen of klik hier.)

 

Algemene informatie over pianostemmen/onderhoud:

De belangrijkste onderdelen van een piano zijn gemaakt van hout zoals de zangbodem, het stemblok en het mechaniek. De voortdurende veranderingen in luchtvochtigheid en temperatuur (bv. door wisseling van de seizoenen) zorgen ervoor dat een piano ontstemd raakt, omdat het hout krimpt of uitzet. Hout ‘werkt’ onder invloed van vocht; zodoende verandert de spanning op de snaren waardoor het instrument vals gaat klinken. Daarnaast bepaalt ook de algehele conditie en kwaliteit van een piano of deze goed op stemming blijft of niet. (Denk hierbij aan de conditie van de stempennen of de kwaliteit van de gebruikte materialen.)

Uiteraard is ook het spelen zelf (vooral wanneer u speelt met veel dynamiek) een oorzaak dat een instrument ontstemt. Maar zelfs als er weinig gespeeld wordt, zal een piano gestemd moeten worden om ervoor te zorgen dat het instrument op de juiste toonhoogte blijft; in de loop van de tijd zakt een piano in toonhoogte.

Een piano blijft in optimale conditie in een klimaat met een zo constant mogelijke temperatuur en luchtvochtigheid. Plaats het instrument daarom niet op de tocht en/of in de buurt van een warmtebron zoals zon, kachel of radiator. De luchtvochtigheid in huis hoort boven 50% te blijven. Bij droogte, zoals in de winter tijdens het stookseizoen, kan de luchtvochtigheid zelfs tot onder 30% dalen, dus het is raadzaam om de luchtvochtigheid regelmatig te controleren en zo nodig (bijvoorbeeld) een zg. hydroceel te laten plaatsen.

Wilt u meer informatie over wat ik precies doe? Neem gerust even contact op!

Mail of bel mij voor uw vragen of opmerkingen via info@roeloff.com of 0647369673.

Mijn gegevens:

Roelof Flierman
Nansenstraat 25
2806HK Gouda
0647369673
info@roeloff.com

KvK – 24490084
BTW – NL002036279B63
Triodos Bank – NL95 TRIO 0198431422

 

Alle werkzaamheden & prijzen (inclusief BTW) per 1 januari 2019:

– Pianostemmen = 83 euro
– Pianostemmen met halfjaarlijkse korting = 75 euro (bij eerstvolgende stembeurt)
– Pianostemmen met kwartaal/combi-korting* = 72 euro (bij eerstvolgende stembeurt)
– Pianostemmen extra* = 98 euro (bv. bovendempers of piano’s die meer dan 1 jaar niet gestemd zijn)
– Uurtarief voor revisie of reparatie* = 50 euro (exclusief materiaalkosten en voorrijkosten)
– Inbouw van hydroceel = 100 euro (inclusief materiaalkosten en voorrijkosten)
– Inbouw van studiepedaal = 200 euro (inclusief materiaalkosten en voorrijkosten)
– Inbouw van silent systeem* = vanaf 1400 euro (inclusief materiaalkosten en voorrijkosten)
– Alle prijzen zijn exclusief parkeerkosten

Een reguliere stembeurt neemt 60 tot 75 minuten in beslag.
*Informeer naar de voorwaarden.

 

Voorwaarden per 10 september 2020:

Een stembeurt kosteloos worden geannuleerd tot twee dagen voorafgaand aan de afspraak. Indien de klant later annuleert (d.w.z. één dag voor de afspraak), worden 25 euro aan onkosten in rekening gebracht. Indien de klant, ondanks de gemaakte afspraak, niet thuis is, worden 30 euro aan voorrijkosten in rekening gebracht. Ondanks de reguliere frequentie van 2 stembeurten per jaar kan een piano of vleugel sneller ontstemd raken. Een piano, ook een instrument van goede kwaliteit, is gemaakt van ‘kwetsbare’ natuurlijke componenten, m.n. de houten zangbodem, die belangrijk zijn voor de klank maar ook voor de stemvastheid. Bij wisselende omstandigheden in huis, m.n. luchtvochtigheid maar ook temperatuur, zal een zangbodem meer ‘werken’ wat leidt tot ontstemming. Deze omgevingsfactoren zijn niet altijd te beïnvloeden waardoor een hogere frequentie van pianostemmen nodig kan zijn, bv. drie of vier keer per jaar. Er wordt, mede vanwege de voortdurende veranderingen van de omgevingsfactoren, géén garantie gegeven op de stemvastheid van een instrument. Tijdens het stemmen kunnen een of meerdere (oudere) snaren breken; de kosten voor reparatie zijn voor de klant. Wanneer de klant in gebreke blijft met de betaling van de factuur (d.w.z. als de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen is verstreken & er is nog steeds niet betaald na een eerste aanmaning met betaaltermijn van 14 dagen), moet de klant incassokosten à 15% op de factuursom betalen.